Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014: Μία πετυχημένη, αμφιθυμική διοργάνωση!

Ένας απολογισμός με διπλά μηνύματα!moikanos

Οι ανάγκες ολοκλήρωσης μιας ακαδημαϊκής εργασίας με έφεραν σήμερα το απόγευμα στο δημαρχιακό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, στην εκδήλωση τελικού απολογισμού του θεσμού της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας  για το 2014. Αν υπάρχει ένα συναίσθημα που μπορεί να περιγράψει τη συνάντηση αυτή είναι η αμφιθυμία!

Δύο εκ διαμέτρου αντίθετες γνώμες και περιγραφές εμπειριών για το ίδιο θέμα: η μία άποψη της διοικούσας ομάδας, χρωματισμένη θετικά με έμφαση στη μαζικότητα της συμμετοχής των νέων, στα οικονομικά οφέλη για την πόλη και τη βιωσιμότητα της διοργάνωσης με πλάνα και πολιτικές για το μέλλον. Ο απολογισμός για το θεσμό περιλαμβάνει τα εξής: 3.000 εθελοντές ενεργοποιήθηκαν, 3 εκατ. ευρώ όφελος για την πόλη και ο χαρακτηρισμός της ως βέλτιστη πρακτική από αρκετούς επίσημους μεγάλους φορείς, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας, που απονέμει και τον τίτλο. Σημείο μεγάλης επιτυχίας του θεσμού συνιστά η ενεργοποίηση των νέων και η συμμετοχή τους στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Διθυραμβικά τα σχόλια και από την ανεξάρτητη εταιρεία που ανέλαβε την εξωτερική αξιολόγηση της διοργάνωσης.

Η άλλη όψη του νομίσματος έρχεται από τους εθελοντές, οι οποίοι περιγράφουν με όλα τα χρώματα τη διοργάνωση! Κρατούν τις καλές στιγμές, την εμπειρία που κέρδισαν, τους φίλους που γνώρισαν, τη γνώση που πήραν αλλά, ταυτόχρονα, δεν φοβούνται να αναφέρουν στις ομιλίες τους ό,τι τους στεναχώρησε:

  • “Ο αριθμός των εθελοντών δεν είναι αυτός που αναφέρεται. Οι χιλιάδες των εθελοντών είναι όσοι απλά εγγράφηκαν. Ο πυρήνας των ενεργών εθελοντών δεν ξεπερνά τους 100.”
  • “Θέλαμε να είμαστε δημιουργικοί και παραγωγικοί αλλά μας κάλεσαν να συμμετέχουμε σε δράσεις που είχαν προαποφασιστεί, κάτι το οποίο είναι θεμιτό αλλά όταν θέλαμε να κάνουμε κάτι δικό μας, δεν μας έδωσαν ούτε ένα ευρώ και το υλοποιήσαμε με δωρεές και εθελοντική εργασία. Και αυτό είναι περίεργο, γιατί η ιθύνοντες αναφέρουν ότι περίσσεψαν χρήματα από τον προϋπολογισμό.”
  • “Η επικοινωνία με τους ανώτερους δεν ήταν εφικτή πολλές φορές.”
  • “Πολλές φορές νιώθαμε ανεπαρκείς, είτε γιατί οι φορείς δεν μας χρειάζονταν είτε γιατί δεν ήξεραν πώς να μας χρησιμοποιήσουν.”
  • “Μόλις τελείωσε η διοργάνωση της Θ-ΕΠΝ 2014, έκλεισε η αυλαία και μείναμε “ξεκρέμαστοι”. Είμαστε ενεργοί και θέλουμε να προσφέρουμε αλλά δεν ξέρουμε πού και πώς. Δόθηκαν υποσχέσεις συνέχισης των δράσεων αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι”.
  • “Εκκρεμούν ακόμη και σήμερα οι βεβαιώσεις συμμετοχής μας και δεν ξέρουμε αν θα τις πάρουμε ποτέ.”
  • “Προσωπικές έριδες μέσα στην οργανωτική ομάδα της ΚΕΔΗΘ υπέσκαψαν το θεσμό”.
  • “Υπάρχουν πολλοί κάτοικοι της πόλης, οι οποίοι ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζουν ότι η Θεσσαλονίκη ήταν ΕΠΝ 2014 και αυτό το θεωρώ απαράδεκτο με τόσα μέσα διαφήμισης που διαθέτει ο Δήμος”.
  • “Σε τελική ανάλυση, τα πήγαμε καλά, μπορούσαμε και καλύτερα. Ό,τι καλό έγινε θεωρώ ότι οφείλεται στη συμβολή των εθελοντών, η οποία δεν αναγνωρίστηκε ανάλογα και άλλοι πήραν τα εύσημα.”

Οι παραπάνω απόψεις ανήκουν σε ενεργούς εθελοντές, οι οποίοι ανέβηκαν στο βήμα και μίλησαν για την εμπειρία τους. Τα συμπεράσματα δικά σας!

 

 

%d bloggers like this: