image

Μα πότε επιτέλους θα σταματήσουμε να πηγαίνουμε «σχολείο»; Η απάντηση είναι μάλλον ποτέ! Και γιατί άλλωστε να σταματήσουμε αφού, πέρα από το «υποχρεωτικό σχολείο», υπάρχουν αναρίθμητες επιλογές τεχνικής ή θεωρητικής εκπαίδευσης ενηλίκων, που παρέχονται από ποικίλους φορείς, δημόσιους, ιδιωτικούς, εξ αποστάσεως ή διά ζώσης, αρκετές φορές και δωρεάν, αρκεί να έχουμε τις κεραίες μας ανοιχτές! Εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι οφείλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας και η ενασχόληση με την περαιτέρω εξειδίκευσή μας μπορεί τελικά να κάνει τη διαφορά!

Ας κάνουμε μία συνοπτική επισκόπηση των επιλογών μας:

Coursera.Org

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση μας έρχεται από το εξωτερικό και αφορά εξ αποστάσεως προγράμματα, τα οποία παρέχονται από τα μεγαλύτερα και τα πιο ξακουστά πανεπιστημιακά ιδρύματα του κόσμου και αγγίζουν κάθε λογής επιστημονικό πεδίο: Οικονομία, Λογοτεχνία, Ιατρικές επιστήμες, Ψυχολογία, Πληροφορική και ο κατάλογος των μαθημάτων δεν έχει τέλος! Και το καλύτερο απ’ όλα: Είναι δωρεάν! Ο λόγος για την πλατφόρμα www.coursera.org, την οποία προτείνω να επισκεφθείτε οπωσδήποτε!

Διά Βίου Εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο

Η διά βίου εκπαίδευση κερδίζει έδαφος, όμως, και στα Πανεπιστήμια, παρέχοντας προγράμματα, τα οποία μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι, ακόμα και χωρίς να έχουν τη φοιτητική ιδιότητα. Για όσους προτιμούν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (http://elearn.elke.uoa.gr/) προσφέρει μεγάλη ποικιλία προγραμμάτων. Σημαντικό tip: οι κάτοχοι της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων έχουν 30% έκπτωση στα δίδακτρα του προγράμματος που επιθυμούν. Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων εκδίδεται πολύ απλά και κοστίζει 10 ευρώ (http://www.europeanyouthcard.gr/). Για τους υπόλοιπους παραδοσιακούς «μαθητές», ενδεικτικά αναφέρω ότι τα δύο μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, το ΑΠΘ (http://diaviou.auth.gr/) και το ΠΑΜΑΚ (http://afroditi.uom.gr/seminars/) παρέχουν αντίστοιχα προγράμματα, με καλή ποιότητα και προσιτό κόστος. Το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (www.eap.gr), τέλος, πάντα υπάρχει ως επιλογή, ακόμα και αν θέλουμε να παρακολουθήσουμε μία μεμονωμένη ενότητα από τα παρεχόμενα προγράμματα σπουδών.

Δωρεάν προγράμματα σε τοπικούς φορείς

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες, ακόμα και ιδιωτικοί φορείς με τη συγχρηματοδότηση των τοπικών αρχών παρέχουν δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα κατά καιρούς στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Λαμπερό παράδειγμα ενεργοποίησης και προσφοράς στην τοπική κοινότητα είναι οι δημοτικές βιβλιοθήκες (πχ. η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Χαριλάου, την οποία βρίσκετε στο Facebook), όσο κι αν αυτό φαίνεται παράξενο, παρέχοντας εκπαίδευση σε ξένες γλώσσες, πρώτες βοήθειες, οικονομία/διοίκηση, πρακτικά μαθήματα σε νέες μητέρες και η λίστα συνεχίζεται!

Σημαντικό tip: Η δικτύωση και η συνεχής ενημέρωση μέσω των νέων τεχνολογιών, όπως το Facebook, Twitter και RSS, μας βοηθά, ώστε να είμαστε απ’ τους πρώτους που θα λαμβάνουμε τις ανακοινώσεις αυτών των ευκαιριών, εξασφαλίζοντας έτσι μία θέση στην ομάδα, εφόσον τις περισσότερες φορές οι θέσεις καλύπτονται με σειρά προτεραιότητας.

Σίγουρα δεν εξαντλούνται εδώ οι επιλογές μας αλλά είναι μια καλή αρχή, ώστε να κινητοποιηθούμε, να ανοίξουμε τους ορίζοντες και να μάθουμε, πρώτα για την προσωπική μας ικανοποίηση και, έπειτα, για τον υποψήφιο εργοδότη μας που θα εκτιμήσει συνολικά την προσπάθεια και την εξειδικευμένη γνώση μας.

Το άρθρο αυτό περιλαμβάνεται στο 6ο τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού της οργάνωσης Thessaloniki Youth Club for Unesco, το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ.

Leave your thoughts...