Μία δράση της ΜΚΟ ΑΕΝΑΟ

Στις 11 Φεβρουαρίου του 2018 έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη ένα παιχνίδι πόλεως, φέροντας τον τίτλο «Ανακαλύπτοντας το Erasmus+». Σκοπός της όλης δραστηριότητας, η οποία διοργανώθηκε από τη ΜΚΟ ΑΕΝΑΟ, ήταν οι συμμετέχοντες να μάθουν για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ και να ανακαλύψουν τις ευκαιρίες που τους προσφέρει μέσα από βιωματικές δραστηριότητες. Πρόκειται για μια τοπική δραστηριότητα η ιδέα της οποίας προέρχεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «STEP FORWARD», το οποίο διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη το Νοέμβριο του 2017 από τη ΜΚΟ ΑΕΝΑΟ. Οι χώρες οι οποίες αποτέλεσαν μέρος αυτού του ευρωπαϊκού προγράμματος (Ιταλία, Φινλανδία, Βουλγαρία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λετονία, Αίγυπτος, Αλγερία, Γεωργία και Ελλάδα) κλήθηκαν να πραγματοποιήσουν, μετά το πέρας του εκπαιδευτικού σεμιναρίου «STEP FORWARD», τοπικές δραστηριότητες για τη διάχυση του Erasmus+.

Έτσι λοιπόν...

Η ΜΚΟ ΑΕΝΑΟ, φέρνει έφηβους συμμετέχοντες, μερικοί εκ των οποίων ήταν πρόσκοποι από τη Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς και μερικοί έρχονταν από τα ιδρύματα παιδικής προστασίας (Ελληνικό Παιδικό Χωριό, Παιδικά Χωριά SOS), σε πρώτη γνωριμία με το Erasmus+, μαθαίνοντας γι’ αυτό καλύτερα μέσα από τη δράση.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες των 10 ατόμων. Κάθε ομάδα είχε από έναν υπεύθυνο-συνοδό ο οποίος μεριμνούσε για την ασφάλεια των μελών της ομάδας και την ομαλή κίνησή τους κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Κατά την έναρξη της δραστηριότητας, ο υπεύθυνος-συνοδός δείχνει στην ομάδα του ένα βίντεο ειδικά διαμορφωμένο για το παιχνίδι, το οποίο λειτουργούσε βοηθητικά για την επίλυση των quiz που ακολουθούσε.

Όλες οι ομάδες καλούνταν να περάσουν από τους σταθμούς δραστηριοτήτων. Σταθμός έναρξης ήταν το Άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου, οπού εκεί βρίσκονταν και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός για την υγειονομική κάλυψη της δραστηριότητας. Οι υπόλοιποι σταθμοί και οι δραστηριότητες που εκτελούνταν σε αυτούς ήταν οι εξής:

Ταμπού με λέξεις σχετικές με το Erasmus+. Οι συμμετέχοντες έπαιζαν με τη σειρά. Ο κάθε παίκτης που εξηγούσε είχε στη διάθεσή του 30’’ για να περιγράψει όσες περισσότερες λέξεις μπορούσε, χωρίς να έχει τη δυνατότητα πάσου. Στη συνέχεια, οι κάρτες δίνονταν απευθείας στον επόμενο.

Παζλ με κρυμμένα κομμάτια στον εκεί χώρο.

Η ομάδα έπρεπε να βγει φωτογραφία στο πλαίσιο Instagram frame που υπήρχε στο χώρο και να ανεβάσει τη φωτογραφία στα social media με τα hashtag που της ζητούνταν και επίσης να την κοινοποιήσει.

Η ομάδα έπρεπε να αλλάζει τους στίχους ενός γνωστού τραγουδιού της επιλογής της και να τους τροποποιήσει κατάλληλα, χρησιμοποιώντας λέξεις σχετικές με το Erasmus+ που της δίνονταν.

Τα μέλη της ομάδας έπρεπε με τη σειρά να κάνουν ποδήλατο σε ορισμένη απόσταση (με όχημα που υπήρχε εκεί) το οποίο έφερε τη σημαία του Erasmus+ μέσα σε ορισμένο χρόνο.

Κουίζ με ερωτήσεις σχετικές με το Erasmus+.

Διελκυστίνδα. Η ομάδα έπαιζε εναντίον του υπεύθυνου του σταθμού και του συνοδού της. Και οι δύο πλευρές είχαν 5’ να μαζέψουν περαστικούς ώστε να τους βοηθήσουν να τραβήξουν το σχοινί στην πλευρά τους.

Μετά τον τελευταίο σταθμό υπήρξε στοιχείο όπου οδηγούσε την κάθε ομάδα στο Άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου.

100% Επιτυχία Δοκιμασίας από ολες τις ομάδες....
100%

Έχοντας ολοκληρωθεί επιτυχώς η δοκιμασία από όλες τις ομάδες και έχοντας συλλέξει μπαλόνια από τον κάθε σταθμό που περνούσαν, έγινε ομαδική συγκέντρωση στο Άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου με σκοπό να τραβηχτεί μια αεροφωτογραφία με drone, σχηματίζοντας το Erasmus+.

Erasmus+

Το παιχνίδι πόλεως ολοκληρώθηκε επιτυχώς και όλοι έδειχναν ευχαριστημένοι από την πρωτόγνωρη για αυτούς εμπειρία και τις γνώσεις που αποκόμισαν για το Erasmus+.

Leave your thoughts...