Web 2.0: Πώς μπορούν η τεχνολογία και η ηλεκτρονική δικτύωση να μας βοηθήσουν στην εύρεση εργασίας;

Blogs, applications, socialmedia, RSS, URLs…Μπορούν τελικά όλες αυτές οι σύγχρονες τεχνολογίες να μας φανούν χρήσιμες και να γίνουν οι μικροί μας βοηθοί στην αναζήτηση εργασίας; Οι παρακάτω απλές συμβουλές μας δείχνουν ότι όχι μόνο να μας διευκολύνουν σημαντικά στο δύσκολο αυτό έργο αλλά με την κατάλληλη «εκπαίδευση» μπορούν να «μάθουν» τι μας ενδιαφέρει και να μας ειδοποιούν, όταν εμφανιστεί μία ευκαιρία!

Γραφεία Διασύνδεσης Πανεπιστημίων

Το πρώτο βήμα προς την ενημέρωση για κενές θέσεις εργασίας, συνέχιση σπουδών και λοιπές σχετικές εκδηλώσεις είναι τα Γραφεία Διασύνδεσης των Πανεπιστημίων, εξοπλισμένα με πλατφόρμες ανάρτησης ή onlineσυμπλήρωσης βιογραφικών και διαδικασία αιτήσεων για τις θέσεις που ανακοινώνονται. Ενδεικτικά παραδείγματα:

  • η πρόσφατα ανανεωμένη διαδικτυακή πύλη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (http://dasta.auth.gr)
  • το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (http://career.uom.gr)
  • η Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (http://dasta.uoi.gr/)

Πλατφόρμα EURES

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η αναζήτηση εργασίας διευκολύνεται σημαντικά από την ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα με το όνομα «EURES» (http://europa.eu/eures), όπου έχει τη δυνατότητα κάποιος να αναρτήσει το βιογραφικό του, να ενημερώνεται για θέσεις εργασίας στην Ευρώπη  και να λαμβάνει σχετικές πληροφορίες καθώς και να επωφεληθεί από την παρεχόμενη συμβουλευτική σταδιοδρομίας.

OnlineΓραφεία Εύρεσης Εργασίας

Παρόμοιες υπηρεσίες σε εθνικό επίπεδο παρέχει και η ανανεωμένη ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (http://www.oaed.gr) αλλά και ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες, επιπλέον, χωρίς κόστος ανακοινώνουν (και μας αποστέλλουν εάν θέλουμε) θέσεις εργασίας, που εύκολα αναζητούνται με βάση κριτήρια που θέτουμε, πχ. περιοχή, τομέας απασχόλησης, κλπ. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι η ιστοσελίδα kariera.grκαι skywalker.gr

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Αν και δεν συνιστά τον πρώτο λόγο χρησιμοποίησής τους, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με κυρίαρχο το Facebook και το Twitter, μπορούν να λειτουργήσουν και ως εργαλεία ενημέρωσης, εάν δηλώσουμε ότι «μας αρέσουν» σελίδες που ανακοινώνουν θέσεις εργασίας, όπως οι σελίδες UnitedNationsCareersή EUCareers. Το κατεξοχήν μέσο επαγγελματικής δικτύωσης, ωστόσο, το LinkedIn, το οποίο, αν και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, είναι σε θέση να δημιουργήσει αξιόλογες ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση.

RSS

Ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στη διάθεσή μας είναι η τεχνολογία RSS, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να ενημερωνόμαστε αυτόματα για γεγονότα και νέα από όσες ιστοσελίδες υποστηρίζουν RSS, αρκεί να έχουμε εγγραφεί στην αντίστοιχη υπηρεσία της ιστοσελίδας. Η εγγραφή RSSμας εγγυάται ότι θα ενημερωνόμαστε άμεσα για κάθε καινούρια ανάρτηση στους ιστότοπους που μας ενδιαφέρουν!

Βοοkmarks / Σελιδοδείκτες

Στην περίπτωση που η σελίδα που μας ενδιαφέρει δεν υποστηρίζει RSSκαι θέλουμε να την ελέγχουμε συχνά, χρήσιμο είναι να την τοποθετήσουμε στους σελιδοδείκτες μας, ώστε να είναι πιο εύκολα προσβάσιμη. Όλοι οι περιηγητές υποστηρίζουν αυτή τη λειτουργία! Δικτυωθείτε… γιατί χανόμαστε!

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα της οργάνωσης Thessaloniki Youth Club for UNESCO, την οποία μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη εδώ.

Leave your thoughts...